Er was er eens...

Blog

Bob Dylan
in Dutch

 
Home
Nieuws
BXLabyrint
Opinie
Blog
Contact
Links

 


Het Brussels deel van deze Blog is te vinden onder BXLabyrint

23-06-2010 7 Spirituele spiritualiën

De politiek is hier zo mogelijk nog ellendiger dan in Nederland en de corruptie tiert welig (tot in de rechterlijke macht toe) maar culinair en qua bieren zit het hier in België wel goed, veel beter zelfs dan in mijn vaderland (hoewel ik soms snak naar een broodje kroket of boerenkool met worst).

Ik heb lang geaarzeld of ik deze webpagina zou voorzien van een stukje over bier, het lijkt een redelijk platvloers onderwerp. Altijd weer die mannen met hun sterke verhalen over Drank & Vrouwen. Maar nu ik hier ruim 3 jaar woon (en al langer getrouwd ben met mijn Vlaamse vlam), durf ik het ronduit te zeggen: Vlaamse vrouwen en Belgische bieren behoren tot het beste wat deze planeet heeft voortgebracht.

Ik wil hier inzoomen op de 7 echte trappistenbieren: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, La Trappe, Westmalle en Westvleteren. Dat is een alfabetische rangschikking, maar ik zou het ook zo kunnen doen: 1 Nederlander (La Trappe), 3 Vlamingen (Achel, Westmalle en Westvleteren) en en 3 Walen (Chimay, Orval en Rochefort).
Alle 7 zijn ze anders, maar ze smaken stuk voor stuk goed.

Westvleteren is inmiddels een mythe: de Abt 12 werd in 2005 door Ratebeer.com verkozen tot ‘Beste bier van de wereld’ en staat daar ook vandaag (22 juni 2010) op Nr. 1. Het wordt op zeer kleine schaal gebrouwen in de Sint-Sixtusabij van Westvleteren en wordt alleen daar op afspraak verkocht. We bezochten de plek en kochten 12 flesjes Westvleteren 8 in het aanpalende café ‘In de Vrede’. De 12 was alleen aan de bar, van het vat verkrijgbaar. Nou, die kans heb ik niet  aan mijn neus laten voorbijgaan…

La  Trappe van Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot heeft het logo van de officiële Trappistenbieren van 1999 tot 2005 niet gevoerd, omdat de Koningshoeven een commerciële overeenkomst sloot met Bavaria.

Het was onduidelijk of er binnen de richtlijnen van de Internationale Vereniging Trappist werd gewerkt. Inmiddels is het probleem opgelost en zijn ze dus weer met 7, een mooi getal. De La Trappe Dubbel heeft een heel eigen smaak, heel anders dan Westmalle, Chimay of Rochefort. Maar ook heel goed! De Westvleteren 12 is inderdaad geweldig, maar of het het beste bier ter wereld is zou ik niet weten.

In Brussel weet ik een winkel waar ze Westvleteren verkopen voor 12 euro per fles. En in ’s-Hertogenbosch kan je dit bier der bieren drinken in folkcafé / hotel Terminus, op een steenworp afstand van het station. Terminus heeft zeker voor Nederlandse begrippen een fantastische bierkaart, met fatsoenlijke prijzen. Alleen de Westvleteren is zeer prijzig, maar ze moeten er heel wat voor doen om het in huis te krijgen.

Tip: de donkere dubbel-bieren drink je het best op kamertemperatuur. ’s Zomers op een terras is een koele trippel aan te bevelen. De Rochefort 10 is verraderlijk: je proeft het niet, maar 11,3 % is echt veel. Dit soort bieren wordt trouwens beter van smaak en sterker naarmate je ze langer laat staan. Zet er dus zeker een paar een jaartje in de kelder.

31-01-2009 Hanige leeuw

De Vlaamse leeuw en de Waalse haan zijn in deze vlag van de Luikse kunstenaar Jacques Lizène herschapen tot wezens die elkaars boven- of onderlijf hebben. Desalniettemin liggen ze nog steeds in de clinch. 'It's impossible to live with you, but I could never live without you', zullen we maar zeggen. In het Engels is beter, want neutraler.

Lizène exposeert nog tot 27 maart in Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuKHA). Hij zet al veertig jaar lang gevestigde waarden in de kunstwereld op zijn kop. En je kan er nog om lachen ook. Geweldig.

Heilige Graal gevonden, Koning Arthur leeft...

Bretagne, juli 2008

Na een queeste waarover we geen details kunnen geven, bereikten we in juli 2008 een langgekoesterd doel: op een Bretoens eiland, Avalon zo werd gefluisterd, vonden we het graf van Koning Arthur. De legendarische vorst leeft in Bretagne, waar ook de graven van Merlijn en Lancelot en allerlei plekken uit de talloze verhalen te vinden zijn.

Het eiland Avalon

Door een mysterieus toeval kregen we ook een glimp van de Heilige Graal te zien en kon ik een poging doen om het magische zwaard Excalibur uit een blok graniet te trekken. Of het lukte is voor mij een weet en voor u een vraag, nietwaar…
Arthur zal in moeilijke tijden terugkeren, zo luidt de voorspelling. Als hij zich ook toelegt op milieu- en klimaatproblemen, kan hij vandaag nog aan de slag, wat mij betreft. Aan armoedebestrijding deed hij al in zijn tijd, dus dat is ook een pluspunt.

Geluidsfragment: 'De koning die komt'


Armen nemen het woord in Vlaanderen

Eye-openers voor een Nederlandse nieuwkomer

Een beeld van een Volksuniversiteit in een collegezaal van de Universiteit Antwerpen waar de armste en meest uitgesloten mensen het woord voeren en discussiëren met elkaar en met anderen.

Verenigingen waar Armen het Woord Nemen? Gediplomeerd Ervaringsdeskundige in Armoede en Uitsluiting? Volksuniversiteiten waar mensen die in diepe armoede leven elkaar ontmoeten en ervaringen en kennis uitwisselen en aan vorming doen? Het bestaat allemaal echt, en wel in Vlaanderen. Eye-openers voor een Nederlandse nieuwkomer bij de zuiderburen.

Toen ik de eerste keer hoorde van het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord Nemen, schoot ik in de lach. Inmiddels ben ik erachter dat deze door de regering erkende en gesubsidieerde organisatie op professionele wijze een vijftigtal lokale Verenigingen in heel Vlaanderen en Brussel ondersteunt en vertegenwoordigt in hun strijd tegen armoede en uitsluiting. En in al deze verenigingen nemen mensen met armoede-ervaring werkelijk het woord. Er zijn zes criteria waaraan verenigingen (na verloop van tijd) concreet moeten werken om subsidie te krijgen: 1. Armen verenigen zich; 2. Armen nemen het woord; 3. Maatschappelijk emancipatie van armen; 4. Maatschappelijke structuren veranderen; 5. Dialoog met de samenleving en het beleid; 6. Armen blijven zoeken.

Dit is een deel van het artikel dat werd gepubliceerd in de Arme Krant van Nederland, jaargang 14, nummer 1, maart 2008 en op de website van ATD Vierde Wereld Belgie. Een PDF-versie van het hele artikel vindt u hier.


Afschuwelijke martelpraktijken  18-05-2008

Fort Breendonk bij Willebroek (foto hierboven en - onder) was een concentratiekamp waar tussen 1940 en 1944 zo’n 3500 ‘politieke gevangenen’ verbleven. Velen kwamen om door marteling, uitputting en ziekte. Hier hebben zich afschuwelijke martelpraktijken afgespeeld, voor een deel gepleegd door Vlaamse SS’ers. In de rondleiding is een bezoek aan de folterkamer opgenomen. Dat mensen tot alles in staat wist ik al. Toch keert mijn maag andermaal om bij wat ik hier te horen en te zien krijg.

Vanuit de Kazerne Dossin in Mechelen (hieronder), in W.O.-II SS-Sammellager Mecheln genaamd, zijn meer dan 25.000 mensen, voornamelijk Joden, naar concentratiekampen vervoerd. Zo’n 1200 keerden levend terug.
Tegenwoordig is in een deel van pand het Joods Museum van Deportatie en Verzet gevestigd. De rest is verbouwd tot appartementen.
Het boekje Serge/Samuel van Willy Spillebeen, een aangrijpend verhaal over een joods jongetje in de tweede wereldoorlog, speelt zich gedeeltelijk hier af. Ik herkende het binnenplein, waar de meest vernederende en gruwelijke taferelen plaatsvonden, uit de beschrijvingen van Spillebeen.
Voor de kazerne staat een monument, gemaakt van werkelijke stukken van de spoorlijn richting Auschwitz.

'Fietsen voor de vrede...langs de sporen van de oorlog van de Kazerne Dossin naar het Fort van Breendonk’, georganiseerd door het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen.


Des zondags op de Leie
, 20-04-2008

Blozend blonde Vlaamse vlam
Des zondags op de Leie

In Uw licht te Afsnee, Heer,
Heb ik van geluk staan schreien

Mijn tranen druppelden een teder vuur,
Vereeuwigd in een partituur
Zo zacht, zo zalig en zo puur

 

Tuinieren met Franciscus en Boeddha
  02-04-2008

In het gehucht Stoutenburg bij Amersfoort is het gelijknamige Franciscaans Milieuproject te vinden. Je kan hier soms meedoen aan een weekje bezinnend en milieuvriendelijk tuinieren. De gemeenschap bestaat uit één Franciscaan, enkele leken en een vluchtelingenechtpaar uit Afghanistan.
Openluchtmeditaties in het ochtendgloren, lekker in de grond wroeten, vegetarisch eten en mensen ontmoeten die zoeken naar andere wegen dan de allesoverheersende productie- en consumptieterreur. Het kan anders, dat blijkt hier daadwerkelijk. De inspiratie komt niet alleen van Franciscus, maar ook uit onder meer het Boeddhisme, zoals dat door Thich Nhat Hanh wordt verkondigd.
Een heel goed boek over Franciscaanse milieuspiritualiteit vind ik ‘Eenvoudig verbonden’ (Valkhof Pers, 2007 – ISBN  978 90 5625 242 7). Naar mijn idee staan hier waarheden en waarden in waar de mensheid werkelijk iets aan zou kunnen hebben, ware het niet dat de mammon de touwtjes vooralsnog stevig in handen lijkt te hebben.  

 


21-03-2008

Groeten uit Aalst !

 

23-02-2008

En uit Dinant

De citadel werd gebouwd door Nederlanders,
net voor ze er in 1830 werden uitgegooid.

Welke bouwer en uitvinder van instrumenten
werd er ook al weer geboren in Dinant?

 

13-01-2008

 

De skyline van Gent vanuit het Designmuseum.

 

Wéris (Ardennen) 18-11-2007

Rare jongens die Vlamingen

Ik stond er nooit bij stil, maar ook in België hebben ze hunebedden. We bezochten er een bij Wéris in de Ardennen (bij Durbuy). In deze omgeving zagen we ook nog het ‘Duivelsbed’ (een stenen altaar?) en een paar flinke menhirs. Die Vlamingen zijn op zijn minst “rare jongens” (om met Obelix te spreken) als ze dit willen opgeven. Bij verdere klimaatverstoringen kan niet alleen een deel Nederland maar ook een flink stuk Vlaanderen (o.a. Antwerpen) onder water komen te staan. En als je dan net gesplitst bent en je wilt met natte voeten naar de Walen rennen, die nog volop hooggelegen natuur en ruimte hebben, dan kan het natuurlijk zijn dat ze zeggen: trekt uw plan, maar niet bij ons.

 Schiermonnikoog 30-10-2007

Lauwerssluizen

Als je een tijdje in België, voornamelijk in Brussel, verblijft en je gaat een paar dagen naar Schiermonnikoog, dan is om te beginnen de reis per trein door Groningen toch wel een verademing. De weidsheid van het vlakke, niet door enige bebouwing onderbroken landschap geeft letterlijk en figuurlijk enorm veel ruimte. Het lijkt even of je vrijer ademhaalt. De ruimtelijke ordening is in België van een heel andere orde: veel minder regels en planning, met lintbebouwing en kriskras door elkaar liggende bouwstijlen als gevolg. De wegen bij dorpen en steden zijn soms helemaal volgebouwd met bedrijven, en hun afschuwelijk schreeuwende reclames.

De grens van Groningen en Friesland aan de Waddenzee wordt gevormd door het Lauwersmeer. Hier liggen de Lauwerssluizen gedeeltelijk op Fries en gedeeltelijk op Gronings grond gebied. Licht, lucht en ruimte!

Schiermonnikoog krijgt per jaar een kleine 300.000 toeristen op bezoek. Nu, na de herfstvakantie is het rustig. Je kan een wandeling maken langs het kilometerslange Noordzeestrand zonder andere mensen tegen te komen. Waar waren jullie allemaal? Geeft niet, ik heb niemand gemist…Ik vind een flessenpost, op het eerste gezicht uit een of ander buitenland, omdat er een Engelstalige tekst aan de buitenkant zit. Dat roept in eerste instantie natuurlijk toch ietwat exotische verwachtingen op. De fles blijkt echter vanaf het eiland zelf in zee te zijn gegooid door kinderen uit de provincie Groningen die hier met hun ouders op vakantie waren. Een kaart uit Brussel gestuurd, zodat er toch nog een buitenlandse reactie op flessenpost is gevolgd. Uit een e-mailtje bleek dat het kaartje was aangekomen. En zo communiceer je dan per fles, brief en internet.

Zonsondergang op Schiermonnikoog.

 

West-Vlaanderen, juli 2007

De eeuwige hopvelden

Sint Sixtusabdij Westvleteren

In de Vlaamse Westhoek zijn gelukkig ook andere belangwekkende zaken dan oorlogsmonumenten te vinden, zoals poëzie en bier. Om met het bier te beginnen: de Sint Sixtus trapistenabdij van Westvleteren brouwt volgens kenners het beste bier van de wereld. Of dit werkelijk zo is kan ik niet beoordelen, maar dat het heel goed bier is kan ik inmiddels uit eigen ervaring bevestigen. Het lijkt er een beetje op dat de populariteit van het bier omgekeerd evenredig is aan de moeilijke verkrijgbaarheid ervan. De monniken brouwen dit bier werkelijk zelf en omdat deze Cisterciënzers ook nog eens een keer of 8 per dag naar de kerk gaan en zich verder - de Heer zij geprezen - weinig wensen aan te trekken van de wetten van de vrije markt en het maken van meer winst is er continu te weinig bier om aan de vraag te voldoen. Telefonisch bestellen en dan maximaal een bak per auto mogen ophalen, dat is hoe het gaat.
Maar in het aanpalende café ‘In de vrede’ kan je de drie varianten van het vat krijgen. Wat mij betreft is de ’12’ – de zwaarste, ook wel Vlaamse bourgogne genoemd - de lekkerste van de drie.

In dit landschap vol tarwe, aardappelen, bieten en maïs, zijn ook al eeuwenlang veel hopvelden te vinden, herkenbaar aan de lange staken. In Watou bij de Franse grens wordt onder meer het populaire Poperings Hommelbier gebrouwen door Brouwerij Van Eecke, een heerlijk fris en licht bitter bier. Ook Het Kapittel in de variaties Pater, Dubbel, Prior, Abt en Blond en Watou’s Wit komen van deze brouwer.

Poëziezomer van Watou

Watou is ook het toneel van de jaarlijkse Poëziezomer, die dit jaar de titel ‘Een lek in het zwijgen: noise –’ draagt, naar een regel van wijlen Hans Favery.

In en om Watou zijn in huizen, stallen en velden gedichten en kunstwerken te vinden. Films in boerenschuren en gedichten in grazige weiden. Flesjes met water en namen van beroemde mensen erop door Yoko Ono. Werk van Rutger Kopland, Hugo Claus, Arthur Rimbaud, Luc Gruwez en andere dichters. Meer dan boeiend.

 

‘Een hel van modder en vuur ’

De Westhoek wordt veel bezocht door mensen uit de hele wereld die oorlogsgraven en andere plekken bezoeken die met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben. Hier speelden zich de gruwelijkste veldslagen aller tijden af. In de slag bij Passendale bijvoorbeeld sneuvelden in 1917 in 103 dagen 500.000 soldaten in ‘een hel van modder en vuur’.

Heel veel soldaten kwamen uit alle hoeken van het Britse koninkrijk. Vooral veel Engelsen komen dan ook naar Ieper en omstreken. Dit stadje werd volledig verwoest, maar is helemaal opnieuw opgebouwd aan de hand van oude bouwtekeningen. Hier is ook de Menenpoort, een monument voor allen die naar het front vertrokken, maar van wie nooit meer iets is vernomen.

Het beroemdste gedicht uit de Eerste Wereldoorlog is ongetwijfeld In Flanders' Fields van de Canadese militaire arts John McCrae:

In Flanders' Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt down, saw sunset glow
Loved, and were loved, and now we lie
in Flanders' fields

(Fragment)

Vlaanderen boven!

Als je 85 meter hoog boven het West-Vlaamse land de weidsheid van lucht, land, water en lieflijk ogende stadjes overziet, terwijl de leeuw zwart op geel wappert in de wind, dan ben je onder de indruk. Zojuist zijn we met de lift naar de top van de IJzertoren in Diksmuide gegaan. Voor we de afdaling van 22 verdiepingen expositie gaan doen, bekijken we de rivier de IJzer, de stad en de monumenten vanaf dit bewijs van potentie van de Vlaamse Leeuw. De hoogte, de expositie over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding en de monumenten leveren me meerdere malen koude rillingen op, om zeer uiteenlopende redenen.

Het heeft allemaal te maken met de Eerste Wereldoorlog, waarvan ik me als Nederlander eigenlijk nauwelijks gerealiseerd heb wat die betekende voor de Belgen, in deze context met name de Vlamingen. De Vlamingen streden in feite een slag op twee fronten. Van de ene kant tegen de Duitsers en van de andere kant tegen de onderdrukking door de Franstaligen. Die laatsten hadden de leiding terwijl de meeste gewone soldaten Vlamingen waren.

Koning Albert I had hen naar het front geroepen onder verwijzing naar de Guldensporenslag en met de belofte van meer onafhankelijkheid en meer ruimte voor de eigen taal en cultuur. Maar al tijdens de gruwelijke strijd in de loopgraven bleek dat daar weinig van zou komen zonder stevige aandrang.

Hier liggen hun lijken
Als zaden in ’t zand
Hoop op de oogst
O Vlaanderenland

In 1930 werd de toren ingewijd en in 1946 opgeblazen door…? Dat is nooit vastgesteld. Kandidaten zijn onder meer het Belgisch leger of de ‘franskiljons’, maar niets is zeker of bewezen. In de Tweede Wereldoorlog kwamen ook collaborerende Belgen en Duitsers naar de IJzerbedevaart, dus dat zat lang niet iedereen lekker. De nieuwe, hogere toren werd gebouwd en van de resten van de oude werd de Poort van Vrede gebouwd.

Overal prijken de op de V kruisende letters AVV en VVK: Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus. De jaarlijkse IJzerbedevaart (laatste zondag van augustus) heeft nobele doelen (Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid), maar heeft steeds problemen met rechts-extremisten die het niet nationalistisch genoeg vinden. Met name het jaarlijkse concert Ten Vrede werd zwaar bekritiseerd in kringen rond het Vlaams Belang omdat de weide van de IJzertoren volgens hen exclusief terrein is van Vlaams-nationalistisch discours.

En dan de afdaling door de 22 verdiepingen nog. Ik citeer hier de wervende tekst van het museum zelf
(een tekst waar ik moeilijk overheen kan...):

U proeft en beleeft de sfeer van Wereldoorlog 1 én 2.
U voelt de angst van de frontsoldaten en de gewone bevolking.
U ruikt chloor-, mosterdgas en de geur van dood en verrotting.
U ziet en wandelt in echte authentieke loopgrachten;
de bodem als een maanlandschap…
U hoort en zit middenin bombardementen en vernielde steden.

 

Oss 26-03-2007

Nu ik niet meer op en neer naar Nistelrode fiets, mis ik met name dit uitzicht:

Van deze boom heb ik foto's gemaakt in alle seizoenen.
Zijn plek in het geheel is altijd bijzonder.

Nistelrode 13-02-2007

Vandaag nam ik afscheid van Dienstencentrum De Stekkerhoek, waar ik
twee jaar als receptionist heb gewerkt. Dynamische baan met veel lief en leed,
erg boeiend. Ik zong liedjes en droeg gedichten voor. Zo'n beetje alle bewoners en veel collega's en vrijwilligers waren er, het was heel goed. Er werd beweerd dat ik het erg goed deed, daar in De Stekkerhoek in Nisseroi. Als receptionst en als artiest. Mooi, toch? Beste mensen, allemaal bedankt.

10-02-2007 Sint-Martens-Latem

In Latem aan de Leie,
waar rijke Vlamen
graag vermeien,
en de anderen
zich vergapen,
liggen geluk,
schoonheid
en alles wat
men verder
wil voor 't
oprapen.

Pak 't dan
als je
kan.

© Jos Delisse 2007

Gezicht vanaf de Latemse Galerij. De buste voor een zaal van het gemeentehuis is van de dichter Karel van de Woestijne, een van de vele kunstenaars die hier hebben gewoond en gewerkt. Het beeld op de voorgrond is van J. Desmarets, een naar mijn idee hele goede beeldhouwer. In de galerie zijn vandaag onder meer werken te zien van Roger Raveel en van de Nieuwe Realisten (1960-1970), waaronder Arman. Ook Folon, de man met de hoed,
is vertegenwoordigd. Over Latem en zijn kunstenaars zou ik
een aparte website kunnen maken.

21-01-2007 Ravenstein

Vandaag gewandeld aan de Maas en in het centrum van Ravenstein. Van het station via Huize Soeterbeeck naar het museum voor vlakglas- en emaillekunst geweest. Was de moeite waard. Vooral het werk van Tieneke van Montfoort sprak me erg aan.


Terug naar boven