Drop-out, knock-out

of investeer in meer


28-05-2007

Tegenover het station Brussel-Zuid (ofwel Midi) staan aan de Engelandstraat een aantal verwaarloosde panden, die nu worden gesloopt. Het pand waar onlangs twee daklozen omkwamen tijdens een brand is al met de grond gelijk gemaakt. Vandaag word ik bij het bouwhek aangesproken door twee op het eerste gezicht Oost-Europese types, die me aanspreken met ‘Hé, amigo’ (dat is geen Bulgaars of Roemeens, ik weet het) en me bijna een gouden (?) ring in mijn handen drukken. Ik maak heel duidelijk dat ik niets met de heren van doen wil hebben en loop door. Vanaf een afstand sla ik hen later gade. Het is een groep die zich in en om drie auto’s met allerlei duistere praktijken lijkt bezig te houden. Ook een vrouw met een kind komt erbij. Zij heeft waarschijnlijk ergens gebedeld.
Eerder in de week zag ik al enkele daklozen bij en in de vervallen panden rondhangen. Een was er aan het koken in een gedeeltelijk gesloopt huis. Een andere man zocht naar bruikbare spullen (zie foto’s). Binnenkort kunnen ze hier niet meer terecht. Ook op deze plek zal wel een glanzende toren verrijzen waar ‘big business’ wordt gedaan. Het Zuidstation is de enige plek in Brussel waar de hogesnelheidslijn Thalys stopt. Er valt hier heel wat te verdienen. Niet alleen daklozen, maar ook alcoholisten en andere drop-outs zie je veel hier. Overal liggen lege Martini-flessen: goedkoop en zoet en er zit relatief veel alcohol in. Regelmatig zie je hier mensen volkomen knock-out onder een van de overkappingen van het station liggen.

Maar voor het overige is het bij en rond dit station een levendige en kleurrijke boel. Iedere zondag is er een enorme markt, waar je werkelijk alles kunt kopen, niet zelden voor spotprijzen. Mensen van heinde en verre komen erop af.

Terug